Tutustu teatterimme tarinaan

Tällä sivulla voit lukea Viitasaaren Löytänän kylällä toimivan Löytänän kesäteatterin tarinaan. 

Järjestämme kesäisin viihdyttäviä teatterinäytöksiä ammattitaitoisen näyttelijäkaartin voimin. Tutustu teatterimme esityksiimme!

Ota yhteyttä!

Löytänän kesäteatterin tarina

Suomen Kansallisteatterin näyttelijä Juha Varis perusti vuonna 2021 kotikylälleen Löytänälle ammattilaiskesäteatterin.

 

Alkuidea juontaa vuoteen 2020 jolloin ensimmäiset ajatukset mahdollisesta rantakatsomosta alkoivat itää. Variksen vetämä Löytänän kyläseura ja sen 100 -vuotiaan, entisen koulun, nykyisen kylätalon peruskorjaus- ja entisöintihanke alkoi jo vuonna 2019. Tuolloin tehtiin päätös entisen kyläkoulun remontista ja rahoitusmahdollisuuksien kartoittamisesta.

 

Hanke on saanut tukea Leader Viisarilta ja Viitasaaren kaupunki on toiminut hankkeessa välirahoittajana. Jo tuolloin (Variksella) oli suunnitelma tuleviksi vuosiksi ja sen sisältö oli/on vahvasti "tarjota kulttuuritapahtumia ja lähialueen ihmisille". Tämän suunnitelman siivittämänä syntyi sitten ajatus siitä, että pienelle Löytänän kylälle tullaan perustamaan kesäteatteri, joka toisi kylälle katsojia ja eloa.

 

Kylätalon mittava peruskorjaushanke on edennyt suunnitelmien mukaan ja keväällä 2022 alettiin rakentaa näyttämöä ja katettua 300 katsojan katsomoa. Istuinlankut sahattiin paikalta kaadetuista hongista ja kylän kirvesmiehet loihtivat pystyyn näyttämön, jonka suojissa ammattilaiset pääsivät näyttämään taitojaan.

 

Variksen johdolla ja Löytänän kylän talkoovoimin kauniille Löytänän järven rannalle nousi täysverinen kesäteatteri katsomoineen. Ja jos kesäteatterin katsojia on uskominen, ja miksei olisi, niin onnistuimme luomaan lämminhenkisen tapahtuman jossa kaikki toimi aina pysäköinnistä taidokkaaseen esitykseen saakka, unohtamatta herkullisia Löytänän kylän emäntien väliaikatarjoiluja.

 

Tarinaan liittyy monia pieniä polkuja, mutta moottorina tässä hankkeessa on ollut rakkaus kotikylää ja seutua kohtaan. On monia, jotka ansaitsevat kiitokset tästä mittavasta työstä. Ei muuta kuin tervetuloa ensi kesänä nauttimaan riemukkaista esityksistä ja Löytänän kylän tunnelmasta.